Rinita alergică
Rinita alergica are simptome asemanatoare cu raceala (nas infundat, congestie sau stranuturi). Insa, spre deosebire de raceala, rinita alergica este un raspuns alergic la anumite substante aflate in mediul inconjurator. Simptomele rinitei alergice apar in urma expunerii la aceste substante si se manifesta prin inflamatia mucoasei nazale, iar uneori si a mucoasei sinusurilor.
Din ce cauze se declanseaza rinita alergica?
Alergeni, infectii – virusuri, iritanti din mediu si medicamente (folosirea in exces a picaturilor nazale) sunt principalii factori responsabili, potrivit datelor oferite de Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica. De asemenea, trebuie sa tii cont si de:
- Existenta unor cazuri de rinita alergica in familie;
- Sexul masculin;
- Nasterea in sezonul cu polen;
- Primul copil nascut din famile;
- Expunerea la fumul de tutun in primul an de viata;
- Expunerea la praf.
Mostenirea genetica joaca un rol important in stabilirea persoanelor cu alergii, inclusiv a rinitei alergice. Vei fi mai predispus la rinita alergica, daca in familia ta au fost cazuri de alergii sau astm.
Desi aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, este mai probabil sa apara in timpul copilariei sau in tinerete. Pe masura ce inaintezi in varsta, simptomele pot sa se accentueze sau sa dispara.
Rinita este de doua feluri
1. Rinita sezoniera care poate fi cauzata de polenul florilor (primavara), al ierbii (primavara tarziu si vara) sau al buruienilor (toamna).
2. Rinita perena care persista pe parcursul intregului an si poate fi cauzata de praf, animale, gandaci de bucatarie si mucegaiuri.
Ce se intampla intr-o reactie alergica?
Potrivit datelor Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica, corpul produce anticorpi fata de alergen din clasa IgE (imunglobuline E). Anticorpii IgE se fixeaza pe anumite celule (mastocite), produc ruperea acestora si favorizeaza eliberarea unor substante chimice (cum este histamina) in organism care determina manifestarile clinice.
Cand sa mergi la doctor?
Daca ai simptome care apar ocazional, dar care nu au disparut cu ajutorul medicamentelor recomandate de farmacist, mergi la doctor pentru tratament. Nu ezita sa apelezi la un ajutor specializat daca:
- Simptomele persista;
- Medicamentele luate nu au avut efect sau au efecte secundare;
- Pe langa rinita alergica mai suferi si de afectiuni precum polipi nazali, astm sau infectii ale sinusurilor;
- Daca copilul tau are rinita alergica, imunoterapia il poate ajuta sa previna aparitia astmului.