Homeopatia și alergiile

Din cand in cand apar discutii despre solutii homeopate in cazul alergiilor, si reclame comerciale, dar si cereri de informatii.

S-a demonstrat in mod repetat ca homeopatia este strict efect placebo. Acest efect nu este de ignorat, puterea corpului uman de autovindecare fiind miraculoasa in nenumarate cazuri. O atitudine pozitiva, speranta si sustinerea celor apropiati sunt factori care amplifica efectul placebo si sansele de vindecare.


Homeopatia insa este partea comerciala, care profita de puterea omului de autovindecare, ii umple canalele TV cu reclame, strazile cu „farmacii naturiste” si dulapiorul de medicamente cu pilule din zahar, in timp ce mari corporatii producatoare de nimic fac profituri astronomice.

Unii doctori sustin acest sistem homeopatic, deoarece este bine pentru pacient sa ia zilnic o pastiluta de nimic, dar obligatoriu sa nu cumva sa mai fumeze, sa bea sau sa consume grasimi si mezeluri pe toata perioada tratamentului de cateva saptamani. Cu o pastila de nimic, pacientul capata speranta in vindecare (efect placebo amplificat) si un stil de viata mai sanatos, macar pentru o perioada.

Insa, alergiile nu se pot trata cu placebo. Cel putin nu la fel precum „racelile”, care in 7 zile trec cu tratament si in o saptamana fara tratament. Alergia reprezinta o reactie la nivel celular a corpului impotriva unor alergeni, si prin „puterea mintii” nu iti poti stopa corpul sa reactioneze in continuare la acel alergen.

Daca ati fost depistati pozitiv la alergie (prick test, test de sange specific, etc), aveti trei optiuni:

1) tratament de desensibilizare. Cu mentiunea ca are o eficienta discutabila. Producatorul declara ca tratamentul are succes in 70% din cazuri dupa un tratament de 5 ani, insa acel producator a fost inchis de autoritati pentru borcane incurcate la propriu, iar pacientii nu au putut lua tot tratamentul, deci eficienta a scazut si mai mult. Tratamentul fiind suportat integral de pacienti, nefiind decontat de asigurarile de sanatate de stat.

2) reducerea simptomelor cu antihistaminice. Aici trebuie sa stabiliti cu alergologul dvs. ce anhistaminice vi se potrivesc mai bine, cu efecte secundare cat mai mici. Anumite antihistaminice, in special cele de veche generatie, pot avea efecte secundare grave.

3) suportarea simptomelor sau mutatea in zone fara alergen (daca e posibil). In cazul ambroziei, aceasta nu creste la altitudini de peste 750 de metri, deci vara la munte simptomele ar trebui sa fie mai reduse.

Pana cand nu apar studii stiintifice care atesta faptul ca homeopatia poate trata alergiile, le recomand tuturor sa aleaga solutiile consacrate, din cele trei mentionate mai sus. Nu mariti profitul magazinelor „naturiste” si al corporatiilor producatoare de drops-uri de zahar in timp ce suferiti simptome de alergie, la placebo trebuie apelat doar daca nu alte variante nu sunt posibile (gen alergie la vaccin).

Cateva link-uri de studiat:

https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/04/economist-explains
https://www.nhmrc.gov.au/guidelines-publications/cam02
https://publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/45/4502.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy
https://en.wikipedia.org/wiki/Placebo

2 comentarii la „Homeopatia și alergiile

 • 12 septembrie 2017 la 3:49 PM
  Permalink

  Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru alergia la ambrozie este polenul crud.
  Spre deosebire de polenul purtat de vânt, acesta nu produce alergii, ci, din contra, ajută la prevenirea și tratarea acestora. Conform studiilor realizate, consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%. Poţi citi aici mai multe despre cum poţi trata alergia la ambrozie cu polen crud. https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie

  Răspunde
 • 12 august 2019 la 12:47 PM
  Permalink

  Greu gasesti un articol despre homeopatie cu mai multa dezinformare si manipulare decat aceasta. Nu stiu ce homeopat a recomandat autorului sa nu mai manance grasimi si mezeluri cand isi administreaza homeopate si nici cine la dezinformat cu privire la mecanizmele homeopatiei pe care le confunda cu efectul placebo.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *